Hvad du kan gøre – Biokapaciteten er overskredet

Klima Blog

Høj efterspørgsel lægger pres på Jordens ressourcer

Ifølge Overshootday stemmer den globale (1) biokapacitet ikke overens med hovedparten af nationers efterspørgsel. Typisk I-lande efterspøger flere ressourcer end det nationalt er muligt at producere. I USA’s tilfælde er den gennemsnitlige efterspørgsel fra hvert enkelte amerikanske statsborger 8,1 gha (anno 2017). Hvis vi alle havde samme efterspørgsel som den gennemsnitlige amerikaner, ville vi have behov for 5 planeter svarende til Jorden. Danmark lægger ifølge samme statistik også heftig pres på Jordens biokapacitet:

Land Antal planeter lignende Jorden, der skal til for at møde Danmarks efterspørgsel, hvis alle i verden havde samme efterspørgelse. Antal af lande på Danmarks størrelse, der skal til for at møde Danmarks efterspørgsel
Danmark 4,3 1,6

Tabel 1: Bemærk en oversættelse og udklip af den oprindelige tabel, se litteraturliste.

Global Footprint Network meddelte tilbage i marts 2021, at danskerne har opbrugt deres lands biokapacitet. Danskernes forbrug vil fra marts være afhængig af lån fra fremtiden eller af andre landes biokapacitet.

Din du kan gøre: Efterspørgslen skal være mindre og cirkulær økonomi

Du behøves ikke ti hættetrøjer, kjoler eller andre tøjstykker, udover undertøj og sokker. Det er med andre ord helt legitimt ikke at investere i et spontant køb eller i en trend. Når du vælger aktivt ikke at købe et overflødigt produkt, er du med til at sinke din efterspørgsel og derved dit pres på Jordens ressourcer. Når du alligevel skal ud at handle tøj, kan du finde det i din lokale genbrugsbutik, sådan skaber du en cirkulær økonomi (2). Undertøj og sokker er dog foretrækkende at købe ubrugte.

Referencer

(1) Biokapaciteten beskriver en overflades evne til at regenerere ressourcer, som efterspørges. Ideelt skal efterspørgsel være lig med biokapaciteten af overfladen, således der ikke skal suppleres fra andre overflader.

(2) En cikulær økonomi er en økonomi, hvis ressourcer genbruges. Der er for eksempel tale om en cirkulær økonomi, når tøj genbruges i stedet for at blive smidt ud.

Litteraturliste

Tabel 1 samt undersøgelse af nationers efterspørgsel er udarbejdet af National Footprint and Biocopacity Accounts 2021 og Overshootday.org: https://www.overshootday.org/how-many-earths-or-countries-do-we-need/. (læst september 2021)

At det var i marts, at danskerne havde opbrugt dets nationale biokapacitet kan læses om i artiklen: Det var det. Fredag har vi danskere opbrugt vores budget af naturressourcer for hele 2021 af Jørgen Steen Niels, publiceret af Information i marts 2021: https://www.information.dk/indland/2021/03/fredag-danskere-opbrugt-vores-budget-naturressourcer-hele-2021 (læst september 2021)

Share on facebook
Facebook
Del på facebook