#MeatFreeMonday

Klima Blog

Hashtagget #MeatFreeMonday ligger navn til et såkaldt ‘movement’ (1), hvor man spiser kødfri en dag om ugen. Den kødfrie dag består af veganske eller vegetariske måltider samt reducering af sit mejeriindtag gennem hele dagen. Du kan inde på www.meatfreemondays.com/our-recipes/ få inspiration til retter, du kan fylde din #MeatFree dag med. Det kan føles overskueligt at investere i en kødfridag – og dog, for hvilke fordele har en kødfridag om ugen egentlig for miljøet og dig selv?

 

Fordele ved at have en kødfridag om ugen i et år

Følgende oplysninger er fundet på Meat Free Monday’s Calculator. (2)

Spar over 1500 L vand

Du kan spare miljøet for over 1578 L vand årligt, hvis du blot har en kødfri dag om ugen i et år. Dette skyldes, at det animalske landbrug kræver meget vand.

Oprettelse af havreservat og red truede hav- og ferskvandsarter

Vælger du ikke at spise fisk og skaldyr på de kødfrie dage reducerer du den globale efterspørgsel og opretter ca. 608 kvadratmeter havreservat. Det betyder, at du er med til at redde hav- og ferskvandsarter.

Red 3 tennisbaner af jord

Du redder årligt et areal svarende til næsten 3 tennisbaner af jord, fordi du er med til at reducere den globale efterspørgsel efter ødelæggelse af levesteder.

Du sparer miljøet for drivhusgasser

Du sparer 688 km drivhusgasser, hvilket svarer til de mængder af drivhusgasser fra den animalske landbrug, der frigives til atmosfæren.

Du sørger for mad til næsten 2 mennesker

Animalsk landbrug bruger omkring en fjerdedel af verdens korn. Forbruget presser priserne op og gør det sværere for de allerfattigste at få mad. Når du investerer i en kødfri dag om ugen hjælper du med at sænke de globale kornpriser og dermed får flere folk økonomisk mulighed for at få mad.

Lev længere

Der er også sundhedsfordele ved at følge #MeatfreeMonday, du får ca. halvanden dags ekstra levetid i sammenligning med en, der spiser 100 g. forarbejdet rødt kød om dagen.

 

Mangler du flere gode grunde?

Hvis du endnu ikke er blevet overbevist om, at investere i en kødfri dag om ugen, giver kokken Jamie Oliver (3) og trommeslageren Ringo Star to gode grunde til at hoppe på dillen.

Jamie Oliver bruger den kødfrie mandag som en undskyldning for at fokusere på grøntsager i sin madlavning. Han påstår, at grøntsagerne kan tilberedes til utallige vidunderlige retter. Oliver bruger endda undskyldningen to gange om ugen, da han også dyrker kødfrie onsdage.

Ringo Star er vegatar og støtter #MeatFreeMondays, da han mener, at det at reducere sit kødindtag er godt for planeten, din krop og “… en fredelig og kærlig ting at gøre.” (4)

Referencer

(1) Et ‘movement’ er defineret som en ændring eller udvikling i en retning. Kilde: Merriam Webster, https://www.merriam-webster.com/dictionary/movement. (set sep. 2021)

 

Litteraturliste

(2) Fordele ved at investere i en kødfri dag om ugen er fundet på Meatfreemondays.com og dataen stammer fra The Darwin Challenge: https://meatfreemondays.com/calculator/?participating-people=1&meat-free-days=1&choice=vegan&year-length=1. (set sep. 2021)

(3) Jamie Olivers deltagelse i #MeatFreeMondays er fundet under Meatfreemondays.com: https://meatfreemondays.com/our-supporters/. (set sep. 2021)

(4) Udsnit af citat er taget fra Ringo Stars kommentar til Meatfreemondays: https://meatfreemondays.com/our-supporters/. (set sep. 2021)

 

Share on facebook
Facebook
Del på facebook