3.x i Jylland

3.x på biotek-tur til forskningscenter Foulum

Nyheder

Mandag d. 19/10 til onsdag 21/10 tog 3.X afsted på Bioteknologitur. Vi blev inviteret ud på forskningscenteret Foulum, der ligger i Tjele og er en del af Aarhus universitet.

Af Mikkel A. Drygaard

Se billeder fra turen på facebook

Stedet bugner med ph.d. studerende og forskere, som beskæftiger sig med fødevarer og optimering af landbrug. I forbindelse med dette har de lavet et hul i maven på nogle af køerne. Det fungerer således, at man har anbragt en lille lem ved koens mave. Dette er unik mulighed for at undersøge og lave forsøg med koens fordøjelsesystem.

På turen fik vi ovenikøbet selv lov til at stikke hånden ind i en af disse køer og være hands-on med noget af den biotekteori, vi normalt kun ser i bøgerne. Det var en meget grænseoverskridende oplevelse, og det var heller ikke alle i klassen, der havde lyst til at prøve.

Jeg prøvede det selv, og det var fuldstændig usammenligneligt med alt andet, jeg nogen sinde har rørt ved. Det var som at se en ny farve eller høre en ny lyd, noget man kun oplever meget sjældent.

Ud over at opleve en masse science på Foulum, var der også tid til hygge og fri leg efter det faglige program. Vi boede på Danhostel Viborg, et hyggeligt vandrerhjem, hvor vi havde rig mulighed for både sjov og ballade og få slappet af inden morgendagens program.

En anden spændende oplevelse på Foulum var, da vi så en livmoder fra en slagtet ko blive skåret op. Koen havde været gravid i 3 måneder, så inden i var selvfølgelig et kalvefoster.
Selve livmoderen og fosteret mindede utrolig meget om, hvordan det ser ud hos mennesker. Igen var det vældig spændende at opleve, at det så præcis lige sådan ud, som vi har lært om det hjemme i Biotekundervisningen.
Fosteret havde alt det, en levende ko også har, bare i meget mindre størrelse. På billedet neden under kan man se, hvor lille det egentlig var. Endnu en helt unik oplevelse at se og prøve at holde et så lille kalvefoster. Det er helt utroligt hvor velfungerende og smukt pattedyrs reproduktion egentlig er.

På den sidste dag i Jylland, tog vi ind til Aarhus by nogle timer inden turen gik hjem til Taastrup igen. Her kunne vi så frit se byen og opleve noget lidt mindre naturvidenskabeligt.

Efter Århus-turen tog vi toget ved 7-tiden og var tilbage i Taastrup ved 11-tiden. I toget sad 16 trætte elever, der på de 3 dage var blevet fyldt op med science og andre spændende oplevelser. En skøn tur, der har været noget af det bedste ved bioteknologi studieretningen.

Share on Facebook
Facebook
Del på facebook