Forskningens Døgn

Fredag d. 20. april åbner gymnasiet dørene op for Forskningens Døgn. Se program her.

Nyheder

JUNIORFORSKER

Fredag d. 20. april åbner gymnasiet dørene op for Forskningens Døgn. Her vil gymnasieelever formidle viden om den sunde krop og det sunde liv i øjenhøjde til folkeskoleelever. Forud for dagen er gymnasieeleverne selv blevet undervist af forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Når folkeskoleeleverne vender tilbage til deres egne skoler, skal de lære de andre elever om den viden og de resultater, som de har opnået på gymnasiet.

Omdrejningspunktet for juniorforsker-forløbet er at give elever, både i gymnasiet og folkeskolen, indsigt i naturvidenskab på en kreativ og lærerig måde, der tager udgangspunkt i elevernes egen hverdag. Den høje grad af elevinvolvering er med til at skabe grobund for kreative processer og de unges egen fortolkning af forskningsfeltet.

 

PROGRAM

Post 1: Dissektion af muskler
På denne post arbejder vi med musklernes opbygning og deres funktion. I får mulighed for at se hvordan musklerne i et griseben ser ud og hvordan de virker. Desuden arbejder vi med hvilke forskellige slags muskelfibre der findes, og hvad der karakteriserer forskellige typer muskelfibre.

Formålet er at blive klogere på hvordan muskler virker og samtidig at finde ud af hvad man kan bruge denne type forsøg til. I kan tage billeder med hjem af musklerne og hvor de sidder. Samtidig kan denne post forhåbentlig også give en forståelse af hvad der sker når man spænder en muskel, hvilken betydning det har, og hvordan forskellige typer muskelfibre arbejder.

 

Post 2: Måling af blodtryk
På denne post arbejder vi med puls- og blodtryksmåling. I vil lære lidt om hjertets opbygning, forskellen på systolisk og diastolisk blodtryk og hvad der kan påvirke vores blodtryk. Desuden vil vi måle jeres puls og blodtryk under hvile og arbejde.

Formålet er at blive klogere på, hvordan hjertet er opbygget og fungerer. Vi vil snakke om fejlkilder ved målinger af puls og blodtryk. Desuden vil I få målinger af jeres puls og blodtryk med hjem.

 

Post 3: Din Kondition 
På denne post arbejder vi med at forstå kondition og finde ud af hvilken form I er i. I får mulighed for at lave forskellige konditests, samt prøve på egen krop hvordan det vil føles at træne med f.eks. nedsat lungefunktion.

Formålet er at blive klogere på hvordan vores vejrtrækning, muskelarbejde og kredsløb arbejder sammen. Vi vil snakke om sandheder og myter og hvordan man på bedst mulig måde forbedre sin kondition. I modtager et papir med jeres målinger på så i kan sammenligne med resultater senere hen.

 

Post 4: Giv din sundhed et KRAM ”S”
På denne post arbejder vi med KRAMS faktorerne, Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress. Vi laver små tests inde for alle kategorier og får slået fast om din sundhed har brug for et Kram.

Formålet er at blive klogere på hvordan ens livsstil påvirker ens krop. I får viden om hvilke små ændringer der gør den store forskel i sidste ende.

 

HVAD ER FORSKNINGENS DØGN?

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år med over 700 events og foredrag og mere end 75.000 besøgende.

Forskningens Døgn har til formål at:

  • Hylde forskningens helt grundlæggende element af ’nysgerrighed’
  • Etablere mødesteder for forskere og befolkning
  • Sætte fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer
  • Inddrage borgerne i forskning og skabe flere relationer mellem samfund og forskere
Share on Facebook
Facebook
Del på facebook