Film skal ses i historie

Lige før jul udkom undervisningsbogen 'Film skal ses i historie', som vores historie- og mediefagslærer Margen Ott er medforfatter på.

Nyheder

Bogen giver inspiration til, hvordan man på en lidt anderledes måde kan bruge film i historieundervisningen: ”Hvis de bruges på den rigtige måde, kan film være med til at bløde tørt stof op og få det til at føles mere relevant og vedkommende for eleverne. Historieundervisning kan godt være både fagligt holdbart og spændende på samme tid, og jeg ville elske, hvis denne bog kunne bidrage til det,” siger Margen.

Film i historieundervisningen bliver ofte brugt som en introduktion eller til at fremprovokere en interesse for en bestemt historisk periode hos eleverne, men Margen opfordrer til, at man gør det omvendt: ”I stedet kunne man starte med at klæde eleverne historiefagligt på og så bagefter vise dem en spændende film, der belyser nogle af de historiske pointer, man har været igennem.”

Bogen tager udgangspunkt i, at vi får meget af vores viden om historie fra populærhistorien, hvor fiktive fortællinger sættes i historiske rammer. Og levende billeder fra f.eks. film sætter sig meget kraftigere i vores erindring end historiske fakta. ”Det kan være problematisk, hvis man ikke er klar over dette, for film siger som regel mere om deres egen tid end om den tid, de er sat til at foregå i. Til gengæld er de gode kilder til at forstå, hvordan man i filmens samtid, så på fortiden, og de kan bruges til at understrege og tydeliggøre historiske hændelser.”

Derfor er det vigtigt, at man gør eleverne klar over, at de er blevet manipuleret med, når de ser en film, fortæller Margen: ”Dermed kvalificerer man deres viden, og gør dem klar over de forbehold, der skal tages. Jo flere redskaber de unge får til at behandle deres hverdag på en hensigtsmæssig måde jo bedre.”

Film skal ses i historie er et undervisningsmateriale til gymnasiet og HF, som kan benyttes både i historie og kulturfag. Den udkom 20/12 2018 fra Gyldendal og er skrevet af Rie Gravesen og Margen Ott.

Share on Facebook
Facebook
Del på facebook