– Jeg ved, at de næste 12 timer kommer til at være rig på øjeblikke, som vi hver især vil huske længe. Nærvær, sorg og håb, men også hygge og masser af sjove oplevelser i bytte for, at vi ved at være her i dag, er gået aktivt ind i indsatsen mod kræft.
Sådan siger Toke Elling, formand for Stafet for Livet i Høje-Taastrup, da han lørdag byder velkommen til det fjerde år med stafetten, der samler ind til Kræftens Bekæmpelse.
Formanden er glad og lettet, for stafetten var tidligere på året i fare for at lukke ned. De seneste år med corona-restriktioner har sat sit præg i forhold til de frivillige kræfter bag stafetten.
Men med hjælp fra Høje Taastrup Bokseklub, der er kendt for at tage et markant socialt ansvar i flere sammenhænge i byen, kan stafetten endnu engang gennemføres.
Og det på en ny lokation, nemlig i Rønnevangskvarteret med start- og slutfelt ved Høje Taastrup Bokseklub.
Dels er Toke Elling meget taknemmelig for den hjælp og støtte, som bokseklubben giver til stafetten. Og dels ser han potentiale og fornyelsesmulighed fremadrettet i den nye lokation.
For godt nok er stafetten fuld af stemningsfulde traditioner, men der er indimellem også brug for nye idéer, lyder det fra formanden.
– Der er brug for at bringe noget nyt ind i stafetten. Nu har vi fået nogle nye rammer her i Rønnevang. Og en af mine tanker er, om det i virkeligheden er en ny tradition for området, vi har skabt i år, hvor vi holder stafetten her ved bokseklubben midt i et kvarter, hvor der bor børnefamilier, der er et plejehjem lige ved siden af, og også spejdere, institutioner og en kirke. Dem kunne vi godt tænke os at få inddraget i stafetten fremadrettet, siger Toke Elling.
I forbindelse med årets stafet er der udover ruten også et underholdningsprogram
for blandt andet børn og en lysceremoni, når mørket falder på, hvor der er mulighed for at tænde en lanterne med en påskrevet hilsen til en kræftramt eller et håb.
I år er der tilmeldt 16 hold bestående af tilsammen 310 deltagere. Der er 19 fightere med – det vil sige 19 personer, der enten kæmper mod eller har overvundet en kræftsygdom.
Én af dem er Per Leo Jepsen, der i 2016 fik konstateret prostatakræft, som ved diagnosen havde spredt sig til knoglerne. Det deler han i en rørende tale, hvor han udover at genfortælle en del af sit kræftforløb også kommer ind på vigtigheden af at have folk omkring sig, som forstår.
– At deltage i stafetten har for mig og min familie været en sund proces. Samværet med andre kræftramte og deres pårørende i stafetten har givet mig styrke i dagligdagen og ro i sjælen. Jeg og min familie var og er ikke alene i kampen mod kræften. det er befriende at mærke, vi er flere der kæmper, og det er befriende, at man kan være åben og tale om sygdommen og dens konsekvenser, lyder det blandt andet fra ham i talen.
Stafetten skydes traditionen tro i gang med en æresrunde for fighterne, som i Høje-Taastrups udgave føres an af The Gordon Pipes and Drums, der som navnet antyder er et sækkepipeorkester. Det kan være tunge skridt at fuldføre æresrunden. Men igen i år gør orkestret det forrygende godt og musikken driver deltagerne frem og sætter stemningen.
De indsamlede penge fra Stafet for Livet i Høje-Taastrup går til forskning, forebyggelse og patientstøtte via Kræftens Bekæmpelse. Igen i år er der med indsamlingen et særligt fokus på den hjælp, der er brug for, når børn og unge bliver pårørende til en kræftpatient.